Rólam
EP logó színes

Európai Parlament, képviselő

renew europe logo

Megújuló Európa, frakcióelnök

Momentum Mozgalom, alelnök

Budapesten orvosnak, Hollandiában pedig egészségügyi közgazdásznak tanultam, mielőtt megkezdtem politikai pályafutásomat a Momentum Mozgalomban. A Mozgalom egyik alapító tagja vagyok, és 2019-ben Európai Parlamenti képviselővé választottak. Miután megkezdtem munkám az EP-ben, megválasztottak a Megújuló Európa (Renew Europe) frakció alelnöki posztjára.

Cseh Katalin

Cseh Katalin, az Európai Parlament képviselője

 

Az EP szakbizottságai közül a Külügyi Bizottságban (AFET), az Emberi Jogi Albizottságban (DROI), a Regionális Fejlesztési Bizottságban (REGI) és a Költségvetési Ellenőrző Bizottságban (CONT) dolgozom.

Tagja vagyok az Európai Parlament nemek közötti esélyegyenlőségi hálózatának, valamint az éghajlatvédelmi és korrupcióellenes frakcióközi munkacsoportoknak. A Megújuló Európa értékekkel és demokráciával foglalkozó munkacsoportjának elnöke vagyok.

 

A közelmúltban az Európai Parlament nagy többséggel fogadta el két jelentésemet: az első a városi területek kihívásairól szól a COVID-19 utáni időszakban, a második pedig az korrupció elleni küzdelem és az emberi jogok összefüggéseiről.

Mi motivál EP-képviselőként?

Magyarországot, a magyar embereket képviselni az Európai Unióban nagyszerű dolog. Minden nap megtiszteltetésnek érzem, hogy a magyar választók bizalmát megkaptam, és próbálom megszolgálni ezt a bizalmat. Nagyon szeretem ezt a munkát. Szerettem orvosként, szülész-nőgyógyászként is dolgozni, az is felelős állás, de ez más: itt azt érzem, fontos dolgokat tehetek a hazámért, a határainkon belül és kívül élő magyarokért.

Én már a 2010-es időszak után lettem politikus. Hozzászoktam ahhoz, hogy az ellenzéki indítványokat lesöprik a magyar parlamentben, függetlenül azok tartalmától. Az Európai Parlamentben valamivel könnyebb konkrét eredményeket elérni, és ez nagyon motiváló: az elmúlt két évben három olyan, általam és a nagyszerű munkatársaim által szövegezett javaslatot is elfogadott az Európai Parlament, amely segítheti a magyarok és Európa érdekeit hosszú távon is.

A mi szabadelvű frakciónk, a Megújuló Európa, melynek alelnökévé négyötödös többséggel választottak újra, sokszor a mérleg nyelve szerepet tölti be a parlamenti vitákban: a társadalmi igazságosságtól a technológiai cégek szabályozásáig, a külpolitikától az antikorrupcióig, az esélyegyenlőségtől a környezetvédelemig számos ügyben a mi álláspontunk mozdítja Európát egy új irányba, és ez rendkívül inspiráló feladat.

Emellett elkötelezetten hiszek Európa egységében. Csak akkor lehetünk geopolitikailag fontos tényező, ha együttműködünk – máskülönben a kontinensünk végleg le fog maradni az Egyesült Államok és Kína mögött. Ez most, az orosz-ukrán háború idején fontosabb, mint valaha. Nagyon felelősségteljes és inspiráló azért dolgozni, hogy ez az egység megmaradjon, sőt, tovább erősödjön.

A Momentum Mozgalom Alelnökeként részt veszek Európa megújításában!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírleveleinkben tájékoztatunk az EP-ben folyó munkáról és a hazai közéletről.

Olvasd el az Adatkezelési tájékoztatónkat.

Hírlevél feliratkozás form